Checklist: 6 aandachtspunten voor een duurzaam evenement
Ook in de evenementenwereld neemt de discussie toe over duurzaam omgaan met de planeet en het tegengaan van waste. Steeds meer organisatoren maken duurzamere keuzes bij allerlei aspecten van hun event. En laten we eerlijk zijn… anno nu kun je het toch niet meer maken om hier niet over na te denken?
Maar hoever ga je hierin als organisator? In dit artikel besteden we aandacht aan diverse onderdelen waarmee je de footprint van je evenement kunt verkleinen. Dat zijn er inmiddels best veel – tegenwoordig bestaat voor bijna alles een duurzamer alternatief. We zetten 6 aandachtgebieden op een rijtje.
1. Energie
Kies je voor een bestaande locatie, dan ben je afhankelijk van hoe daar de energievoorziening is geregeld en hoe ze met energie omgaan. Vragen die je kunt stellen zijn onder meer
En een vraag die door de hoge energieprijzen tegenwoordig zeer relevant is: hoe goed is de locatie geïsoleerd en wat doet men verder aan energiebesparing? Veel locaties (met name hallen) berekenen hun kosten voor gas en elektra namelijk één-op-één aan je door. Ga je voor een outdoor locatie, zoals bij een festival, weet dan dat er inmiddels veel duurzame alternatieven voor aggregaten zijn, zoals oplaadbare accu’s met veel capaciteit of zonnepanelen voor events. Hiermee wordt tegenwoordig volop ervaring opgedaan.
2. Water
Door bepaalde (technische) voorzieningen kun je het watergebruik flink beperken. Let daarom op:
3. Horeca
Ga je voor zo duurzaam mogelijke horeca, dan kun je de locatie en/of (hun) leveranciers bevragen op de onderstaande punten.
In sommige branches zijn no show percentages van tussen de 35 tot 50 procent niet ongebruikelijk. Dat maakt het erg lastig om eten en drinken in te kopen. In een van onze whitepapers geven we uitgebreide tips en adviezen over hoe je no show zoveel mogelijk kunt voorkomen. Ondanks dat toch eten over? Dan kun je besluiten om het te doneren aan organisaties als de Voedselbank of het te verdelen onder de crew. Pas echter op met bereid voedsel of aangebroken verpakkingen; wordt iemand ziek door jouw eten, dan ben jij verantwoordelijk voor de gevolgen.
4. Afval
Belangrijke ontwikkeling bij het verminderen van afval bij events is de SUP-wetgeving (Single Use Plastic). Deze regelt onder meer dat vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekertjes, -bakjes en -bestek verboden zijn op kantoor, bij festivals en bij evenementen. Diverse organisaties en locaties experimenteren inmiddels met herbruikbare drinkbekers en voedselverpakkingen.
Afval kun je ook zien als grondstof voor nieuwe processen en producten. Een bedrijf als Suez maakt bijvoorbeeld parkbankjes van lege ketchupflesjes. Daarom:
5. Transport
Zeker bij grotere evenementen loont het de moeite om te zoeken naar alternatieven voor auto’s, vrachtwagens en andere vervoersmiddelen op fossiele brandstoffen – voor iedereen die bij je event is betrokken.
6. Locatie
Locaties met meerwaarde(n)
Wil je zeker weten dat je kiest voor een locatie met respect voor mens, natuur en cultuur, dan kun je eens kijken op www.locatiesmetmeerwaarde.nl. Dit is een platform voor vergader- en eventlocaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland, zie www.greenkey.nl. Zo’n 700 Nederlandse bedrijven hebben het keurmerk, van hotels en restaurants tot dierentuinen en bungalowparken.
Green Events is een kennisplatform voor een duurzame en sociale evenementenindustrie. Je vindt er veel goede tips en suggesties.
Meer lezen over dit onderwerp? Vraag dan onze uitgebreide white paper aan met de 6 aandachtspunten voor een duurzaam evenement. Hier diepen we de onderwerpen verder uit. Daarbij hebben we meerdere interessante white papers. Zie onze site.